Post Details
Listen
onion
Krishi Gyan
3 year
Follow

ପିଆଜ: ଓଦା ପତନ ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ |

ପିଆଜ ଫସଲରେ ଆର୍ଦ୍ର ପତନ ରୋଗ ଏକ ଗୁରୁତର ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି | ପିଆଜ ବ୍ୟତୀତ ଟମାଟୋ, ଫୁଲକୋବି, କାକୁଡି, ଅଦା, ମସୁର ଡାଲି, ମକା, ମଟର, କ୍ୟାପସିକମ୍, ଆଳୁ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ଏହି ରୋଗ ହେତୁ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ | ଏହି ରୋଗ ମଞ୍ଜି ଅଙ୍କୁରିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ବ after ିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ | ଏହି ରୋଗ ଦ୍ caused ାରା ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏଠାରୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଦେଖନ୍ତୁ |

ରୋଗର କାରଣ

  • ଏହି ରୋଗ ପିଥିୟମ୍ ପ୍ରଜାତିର ଏକ ଫଙ୍ଗସ୍ ଦ୍ caused ାରା ହୋଇଥାଏ।

  • ଏହି ଫଙ୍ଗସ୍ ମାଟି ଏବଂ ଫସଲ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶରେ ବହୁ ବର୍ଷ ବଞ୍ଚିଥାଏ |

  • ଏହି ରୋଗ ଚାଷ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପିଥାଏ |

କ୍ଷତି

  • ଅଙ୍କୁରିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ରୋଗ ମଞ୍ଜି ବ ination ିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ବିହନ କ୍ଷୟ ହୁଏ |

  • ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ବ grow ିବା ପରେ ଏହି ରୋଗ ହୁଏ, ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଡାଳଗୁଡିକ କ୍ଷୟ ହେବାକୁ ଲାଗେ |

  • ଷ୍ଟେମ୍ ଉପରେ ବ୍ରାଉନ୍ କିମ୍ବା ବ୍ରାଉନ୍ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ |

  • ଉଦ୍ଭିଦ ଶୁଖିଯାଏ ଏବଂ ପଡେ |

ସୁରକ୍ଷା ପଦ୍ଧତି |

  • ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକୁ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ରୋଗମୁକ୍ତ ପ୍ରମାଣିତ ମଞ୍ଜି ବାଛନ୍ତୁ |

  • ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ରୋଗର ଆକ୍ରାନ୍ତ ଦେଖାଯାଇଛି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ପିଆଜ ଚାଷ କରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ |

  • ଚାଷ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ରପାତିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କର |

  • କ୍ଷେତରୁ ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ବାହାର କରି ନଷ୍ଟ କର |

  • ଯଦି ସେମାନେ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାନ୍ତି ତେବେ ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ |

  • ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ଥିରାମ ସହିତ କିଲୋଗ୍ରାମରେ 3 ଗ୍ରାମରେ ବିହନ ବୁଣନ୍ତୁ |

  • ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ପ୍ରତିରୋପଣ ପୂର୍ବରୁ କ୍ୟାପଟାନର ମିଶ୍ରଣରେ ଭିଜାନ୍ତୁ |

  • ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ 25 ରୁ 30 ଗ୍ରାମ ଦେହାଟ୍ ଫୁଲ୍ ଷ୍ଟପ୍ କୁ 15 ଲିଟର ପାଣିରେ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ |

  • ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ଗ୍ରାମ ବାଭିଷ୍ଟିନ ଛିଞ୍ଚନ୍ତୁ।

  • ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, 15 ଦିନ ପରେ ପୁନର୍ବାର ସ୍ପ୍ରେ କରାଯାଇପାରେ |

ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:

ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର |

Like
Comment
Share
Get free advice from a crop doctor

Get free advice from a crop doctor